Droge of vochtarme huid? – Huidzorg Borne

Droge of vochtarme huid?

Droge of vochtarme huid?

BLOG #019

Vaak horen wij tijdens een intake de 'klacht' dat iemand opeens last heeft van een droge huid. De huid voelt droger aan, is dof of schilfert. In veel gevallen gaat het hierbij niet om een droge huid maar om een vochtarme huid, een vocht tekort!
Een droge huid is namelijk een huidtype dat genetisch bepaald is. Hierbij is er een tekort aan talg en lipiden in de huid waardoor je bescherming mist en je huid droog en trekkerig aanvoelt, schilfert en kan jeuken. (Tip bij droge armen of benen: zoek naar producten met panthenol of niacinamide erin!, bijvoorbeeld La Roche Posay)
Deze droge huid heeft constant rijke, voedende producten met werkzame stoffen nodig (sorry als je fan bent van rituals maar deze kun je beter niet gebruiken).

Een vochtarme huid is echter een huidconditie. Dit kan bij iedereen voorkomen en (plotseling) veranderen door invloeden van buitenaf (voeding of het weer). Hierdoor kan dus ook een vette huid ineens trekkerig aanvoelen of schilferen. Je huid heeft dan een behoefte aan hydraterende producten (Tip: producten met hyaluronzuur bijvoorbeeld). Een belangrijk verschil want als je met een vochtarme huid producten voor een droge huid gaat gebruiken kun je weer puistjes en mee-eters veroorzaken. Maar ook je eigen huid kan een vochtarme huid willen compenseren door nog meer talg aan te maken. Hierdoor ontstaat weer een te vette of verstopte huid. Als je hiermee zelf aan de slag gaat (met te uitdrogende producten) zul je het vochtgehalte nog meer aantasten met als resultaat: een huid waar je niks meer van snapt! Droog, toch puistjes, 's avonds weer vet, kortom: super irritant.

Een korte samenvatting;

Een droge huid:

 • Is een huidtype (genetisch bepaald)
 • Heeft een tekort aan talg (vet)
 • Voelt overal droog, ook op handen en hoofdhuid
 • Is gevoelig voor voortijdige veroudering
 • Heeft constant voeding nodig
 • Heeft behoefte aan zeer olierijke producten

Een vochtarme huid:

 • Is een huidconditie en kan bij iedereen voorkomen
 • Komt vocht tekort
 • Kan vet en droog tegelijk aanvoelen
 • Komt en gaat: afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving en voeding
 • Heeft behoefte aan hydraterende producten

  Droog of vochtarm?

Goede kennis over je huidtype is dus erg belangrijk! Wil jij graag advies en weten war voor een huidtype jij hebt? Samen kunnen we ook jouw huid weer in balans brengen!
LEAVE A REPLY