ROSA watte? – Huidzorg Borne

ROSA watte?

ROSACEA, WAT IS DAT?

BLOG #015

Rosa-watte?
Rosacea, (spreek uit: rosá-tsje-a), is een huidaandoening waarbij er ontstekingsreacties, roodheid (couperose), bultjes en kleine puistjes gepaard gaan. Andere signalen zijn; een branderig en trekkerig gevoel, droogte, huidvergroving en soms oogirritaties. De oorzaak is onbekend. Het vervelende aan rosacea is het onvoorspelbare karakter, soms vlamt het in één keer op, de andere dag is het weer rustig.

Onderzoek
Onderzoek toont een verband aan tussen de demodex mijt en rosacea. Demodex folliculorum is een mijt die in de talgklieren van het gezicht leeft. Zodra deze mijt overlijdt, laat hij afvalstoffen achter in de talgklieren, welke voor irritatie en ontstekingen zorgen. De demodex mijt houdt van een vette huid en warmte, dat verklaart waarom rosacea verergert in de zomer en bij een hogere vochtigheidsgraad. Aangetoond is dat mensen met rosacea 10 keer zoveel demodex mijten op de huid hebben dan mensen zonder huidklachten.

Zelfzorg
Let goed op zaken die bij jou de klachten verergeren of uitlokken; dit kan voor iedereen verschillend zijn. Over het algemeen is het goed om pittig eten, een heet bad of heet douchen, alcohol en cafeïne zo veel mogelijk proberen te vermijden. Het allerbelangrijkste is om je huid goed te beschermen tegen zonlicht en GEEN producten te gebruiken met alcohol of parfum en geen reinigingsdoekjes of zeep. Het gebruik van milde producten is wel aan te raden, evenals producten met vitamine C (anti-oxidant) --> belangrijk!

Huidtherapie
Wat kan ik als huidtherapeut voor jou betekenen als je last hebt van rosacea?
1. Het herkennen van rosacea, vaak wordt dit nogal verward met acné. Beiden zullen ander behandeld worden
2. Image Skincare heeft een speciale lijn voor rosacea, met name vitamine C  en een milde cleanser zijn erg belangrijk.
3. Bij puistjes en ontstekingen kan een peeling op basis van een speciale stoffen de huidbarrière verbeteren, de roodheid verminderen en deze peeling stimuleert de genezing van de opperhuid en voorkomt toekomstige irritatie. Tevens werkt de behandeling antibacterieel en brengen we de talgproductie onder controle, waardoor de huid geen broedplaats meer zal zijn voor demodex mijten.
4. Eventueel een verwijzing voor  de huisarts. Bij de behandeling van papulopustuleuze rosacea komt metronidazolcrème/-gel, azelaïnezuurcrème of ivermectinecrème als eerste in aanmerking. Indien deze lokale therapie onvoldoende werkzaam is, kan een systemisch antibioticum worden toegevoegd, waarbij de voorkeur uitgaat naar doxycycline 100 mg. Bron: farmacotherapeutisch kompas.
5. Make-up. La Roche Posay heeft meerdere corrigerende crèmes mét een SPF.
6. Een vaatlaser behandeling om de rode vaatjes te verwijderen. Mocht je hier interesse in hebben of een intake gesprek willen neem dan contact met me op!

Mail:           info@huidtherapiesecondskin.nl
Telefoon:   06 83 13 17 04

Rosacea

 
LEAVE A REPLY