TIPS tegen ACNE – Huidzorg Borne

TIPS tegen ACNE

TIPS tegen ACNE

BLOG #012

Acne is een van de bekendste aandoeningen. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft ongeveer 85% van de pubers en jonge volwassenen een vorm van acne. De meeste meisjes krijgen acne tussen de 14e en 18e jaar en de meeste jongens krijgen acne tussen de 16e en 19e jaar. Meisjes krijgen acne dus op een iets jongere leeftijd dan jongens. In de meeste gevallen is het acne vóór de leeftijd van 25 jaar alweer verdwenen. Op de leeftijd van 40 jaar heeft 1% van de mannen en 5% van de vrouwen nog klachten van acne. Gelukkig blijft acne een goedaardige aandoening van de huid. (bron: huidarts.com)

Acne is in het kort uitgelegd een verzamelnaam voor mee-eters en puistjes/ontstekingen. In de huid zitten allemaal talgkliertjes. Acne wordt veroorzaakt door een bacterie, genaamd (P acnes) . Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Maar wat kun je hier nou zelf tegen doen? Ik merk dat vrijwel iedereen nog eerst naar de huisarts gaat. Niks mis mee, maar daar wordt je vaak naar huis gestuurd met een anti-biotica. Dat probeer je een aantal maanden, je huid wordt iets rustiger maar zodra je ermee stopt komt het allemaal terug.
Je gaat nog een keer naar de huisarts omdat de pilletjes niet werken. Dan krijg je een crème mee. Vol goede hoop dat dit wel werkt begin je enthousiast te smeren, maar na een tijdje zie je nog geen verbluffende resultaten en ben je al wel zo'n 6-7 maanden verder. Dit hoor ik bij een intake-gesprek vrijwel altijd. Daarom deze BLOG en daarom deze tips:

  1. Ga naar een huidtherapeut. Echt, probeer het.
  2. Gebruik geen crèmes/lotions/micellair water dat je bij de Kruidvat kunt kopen. In dit geval: goedkoop is duurkoop
  3. Verwissel je kussensloop om de 2-3 dagen. Je ligt hier tenslotte vaak zo'n 6-8 uur op!
  4. Start met de juiste producten, en nee dit hoeft echt niet zo veel geld te kosten
  5. Haal ALTIJD 's avonds je make-up er af. Altijd.
  6. Probeer zuivel en snelle suikers te vermijden.
  7. Eet veel groente (vooral brocolli) en vette vis. Is gezond
  8. Deze moet eigenlijk op 1: Blijf van je gezicht af. Is vies, echt.
  9. 1. Doen.

 

De meest gehoorde zin die ik heb gehoord in de afgelopen 6.5 jaar als huidtherapeut: 'Had ik dit maar eerder geweten'. Doe er je voordeel mee 😉

Liefs, x

Kelly

Acne-behandeling
LEAVE A REPLY