Pigment door insmeren + zwanger? – Huidzorg Borne

Pigment door insmeren + zwanger?

Zwanger en tóch pigment ondanks smeren met SPF50?

BLOG #010

Al scrollend door Instagram zie ik steeds vaker dat vrouwen te maken krijgen met pigment (zwangerschapsmakser) tijdens of na de zwangerschap. Hoe komt dit nou? Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie en hyperpigmentatie is een teveel aan pigment in je huid. Deze aandoening komt vaak voor bij zwangere vrouwen en dan met name in het tweede en derde trimester. Maar als je aanleg hebt voor hyperpigmentatie of je slikt bijvoorbeeld de pil (hormonen) kun je ook vlekken in je gezicht krijgen. Ze zijn bruin van kleur en ontwikkelen zich langzaam. Het voorhoofd is vaak aangedaan, evenals de zijkant of onder je ogen. Tevens zijn we bekend met de welbekende snor.
Hoe ontstaat nou een zwangerschapsmasker? Door een combinatie van zon + hormonen. Dit zijn de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Tijdens je zwangerschap is de productie van deze hormonen verhoogd. Je lichaam maakt daardoor meer pigment aan en is gevoeliger voor zonlicht. Omdat niet alle pigmentcellen een verhoogde activiteit hebben verkleur je meestal niet egaal.

Pigmentcellen zijn niet gevaarlijk en kunnen vanzelf verdwijnen, vaak gaat hier een lange tijd overheen. Voorkomen is dus het allerbeste, maar hoe doe je dat?
Ik lees steeds vaker dat er anti-zonnebrandproducten op de markt zijn die deze vlekken kunnen verergeren, dat wil je al helemaal niet! Denk je goed bezig te zijn met factor 50 worden de vlekken alleen maar erger! Omdat ik mij afvroeg hoe dit precies zat heb ik een mailtje gestuurd naar het team van Dr. Jetske Ultee. Zij is onderzoeksarts en verslaafd aan het uitzoeken van ingrediënten. Laat dat nou goed van pas komen!

Er zijn een aantal stoffen die je niet in je anti-zonnebrand producten wilt zien omdat deze hormoonverstorend werken:

  • Oxybenzone:
  • Sulisobenzone: + kans op huidirritatie
  • Homosalate
  • Enzacamene
  • Octinoxate
  • Octocrylene
  • Padimate O : allergische reacties, vorming van vrije radicalen en zelfs mogelijk kankerverwekkend. Mijden dus!
  • Amiloxate

Een heel ingewikkeld lijstje! Ik zou zeggen, ben je zwanger, maak een foto van dit lijstje en kies een product met SPF 50 waar deze stoffen niet inzitten.

 

Prevention + Image Skincare. Aanrader.
LEAVE A REPLY