Huidtherapeut of schoonheidsspecialist – Second. Skin

Huidtherapeut of schoonheidsspecialist

HUIDTHERAPEUT OF SCHOONHEIDSSPECIALIST?


BLOG #2

Voordat ik begin uit te leggen wat het verschil is wil ik eerst even vermelden dat ik niemand voor het hoofd wil stoten of dat wij huidtherapeuten ons ‘beter’ voelen dan schoonheidsspecialisten. Dit is namelijk absoluut niet het geval: wij hebben zelfs een gezamenlijk doel: dat de klant/patiënt tevreden en met een goed gevoel de salon/praktijk verlaat, jouw adviezen ten harte neemt en blij is met zijn of haar huid. In deze zin vermeld ik gelijk al twee verschillen. Huidtherapeuten behandelen patiënten en vaak is er een medisch probleem, soms vastgesteld door een dermatoloog of huisarts. Dit hoeft niet altijd, huidtherapie is eerstelijnszorg, dat betekent dat patiënten zonder verwijzing terecht kunnen, net als bij een fysiotherapeut. Huidtherapie is een 4-jarige HBO opleiding die je kunt volgen in Utrecht of Den Haag. Lijkt het jou leuk deze opleiding te gaan volgen? In een andere blog zal ik vertellen wat je hiervoor nodig hebt en welke vakken je precies krijgt!
Wat ik zelf ook een groot verschil vind is het uitvoeren van de behandelingen. Waar schoonheidsspecialisten vaak een ontspannende omgeving en behandeling willen bieden is dat in de huidtherapie eigenlijk niet het geval. Vaak zijn de behandelingen best gevoelig, dit in tegenstelling tot een heerlijke hotstone-behandeling of lichaamsmassage. Bij een schoonheidsspecialiste lig je vaak minimaal een uur in de (verwarmde) stoel en ik behandel vaak mensen in een half uur. Een grote overeenkomst zijn de acne-behandelingen, deze behandeling voeren we over het algemeen hetzelfde uit. Een verschil is dat huidtherapeuten met sterkere peelingen (salicylzuur – resorcinol – melkzuur en TCA) mogen werken. Hierdoor behalen we vaak na een aantal behandelingen al een mooi en zichtbaar resultaat. Een ander groot verschil zijn de oedeembehandelingen. (Oedeem is een ander woord voor ophoping van vocht). In de praktijk zien wij vaak vrouwen die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met borstkanker en daardoor een dikke arm hebben omdat er lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd. Deze behandeling heet manuele lymfedrainage (MLD) en kan voor ontzettend veel verlichting zorgen. Dit behandelen schoonheidsspecialistes niet.

Conclusie: over het algemeen voeren we veel en vaak dezelfde behandelingen uit en hebben we beide een prachtig beroep. De huidtherapeut behandelt over het algemeen vaak een ‘aangedane’ huid en de schoonheidsspecialist een ‘gezonde’ huid.

18-05-2018
LEAVE A REPLY